perjantai 8. lokakuuta 2010

Yleissivistävää pakkoa

Valtamediassa joku RKP:n mummo väittää että ruotsin kielen osaaminen on yleissivistystä. Taitaa maapallokin olla vielä pannukakun muotoinen.

Pakko 1: yleissivistys
Yleissivistystä on osata asioita, jotka ovat Herpiö-Närpes -alueen lisäksi muualla maapallollamme voimassa. Matematiikka, biologia, maantiede – mm. näistä aihealueista voi keskustella missä päin maailmaa tahansa. Vain Suomi-Filmin 1930-40 -lukujen herre min gud -päivittelyyn jumiutunut muinaisjäänne voi väittää muuta.

Pakko 2: muutos
Vielä pitää odottaa, että muutama ruotsinkielinen hylje kääntyy selälleen, ennen kuin vapaudumme pakosta. Käänteen tekevä muutos on kuitenkin onneksi väistämätön. Perusteluna edelliseen voisi sanoa vain, että katso netistä. Paitsi että valtakieli on jokin muu kuin ruotsi, myös yksilönvapaus loistaa tässä härvelissä. Ja nuo molemmat ominaisuudet ajavat tämän kankean maan päättäjätkin vielä jonain päivänä päätökseen, joka poistaa pakkoruotsin. Tosin oman elinaikani (suolistolla 31 vuotta, naamalla 42 vuotta) puitteissa voi tehdä tiukkaa.
Ruotsin kieli on minun itulaatikossa samassa laarissa kuin TV-maksu: niitä tarvitaan, mutta miksi niille pitäisi olla kultareunukset. Ruotsi oppilaalle valinnaiseksi kieleksi tasavertaisena muiden kielien rinnalle. Kiina, venäjä, saksa, englanti, portugali – tulevaisuuden kuvan kieli on jotain muuta kuin Suomi-Filmissä.

Pakko 3: nörttiys
Me jotka olemme livahtaneet maailmaan aikana, jolloin äitiyspakkauksessa ei ollut Xboxia, olemme pakko-opiskelleet matkan varrella nörttiyttä. Omalla kohdalla sopivat listoon potkijat sattuivat kohdalle (josta olen ikuisessa kiitollisuuden velassa),  ja pikkuhiljaa tämä maailma on auennut. Muussa tapauksessa maapallo olisi minullekin vielä lätty.
Tämän välineen käytön opiskelu pitäisikin olla se pakko. Iästä riippumatta. Sen sijaan että viljellään ajatusta työurien pidentämisestä, pitäisi jokaisen maallikon saada mahdollisuus opiskella tietokoneen oikeaa käyttöä. Enkä nyt tarkoita, että kaikki Facebookiin tai bloggailemaan, vaan myös opettelemaan lukea internetin sisältöjä ja tietotekniikan mahdollisuuksia. Tässä blogissa ei tietenkään viljellä puolitotuuksia tai epämääräisyyksiä, mutta internetin massoja vetäviä sivustojakin pitää osata tulkita ja suodattaa. Ja kuten jokainen voi todeta uuden arkisenkin kodinkoneen oston jälkeen, yhä useamman masiinan päivityskin tapahtuu verkossa. Arki on tietotekniikkaa.

Pakko 4: liikkuminen
Jos jätetään Turku pois laskuista, niin ihminen tulee ymmärretyksi missä päin maailmaa tahansa, jos osaa edes alkeita jostain valtakielestä. Ovet käyvät tulleissa, kun porukat vaeltaa opintojen, työn tai harrastusten perässä pitkin maailmaa. Yhä nuorempina, yhä enemmän. Ilmeisesti Töölöössä työpaikkaansa pitävät eivät näe omaa penkkiriviään pidemmälle omilla työsuhdereissuillaankaan.
Itse näen kuitenkin economy-luokan kohdalla valoa. Sukupolvi, joka on reissannut ja tietää maailman menosta muutakin kuin ruotsinkielisen rapuillallisen laulujen sanat, saavat joskus valtakirjan päättää.

I believe.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Puhuttiin tuosta yhdestä kohdasta joskus Hartwall-areenalla promilleissa. Kettu kuittaa ja kiittää.