tiistai 19. lokakuuta 2010

Mediapelin tunareita

Erän kirjastonhoitaja totesi minulle kerran, että eniten kirjastosta varastetaan teologian ja juridiikan oppikirjoja. Ilmeisesti ensimmäisten kohdalla tyypit luulevat saavansa anteeksi, ja toisimmaiset puhuvansa itsensä kuiville. Yhteistä molemmilla on kuitenkin vastuusta luikertelu.

Räsättömät Facebook-vaalit 2011
Päivi Räsäsen kohdalla vastuun pakoilun omista höpinöistä on jollakin tavalla ymmärrettävää, sillä The Kirjaan vetoamisen lisäksi kyseessä on poliitikko. Mutta jääräpäisyyden määrää aivojen tumakkeet eivät millään meinaa suostua välittää eteenpäin. Nainen kaivaa omaa kuoppaansa yhä syvemmälle, mitä enemmän kommentoi omia aikaisempia puheitaan.
Sen sijaan se ei ole yllätys, että Räsäsellä ei ole tämän päivä menosta mitään kutinaa. Jääränutturaisella on jäänyt huomaamatta, että enää ei tarvita kadun kulmalle kokoontumista, jotta asioista muokkautuisi yleinen mielipide. Porukat on miljoonamassalla koolla onlinenä koko ajan verkossa.
Case-Räsänen käy hyvästä opista, miten asioita ei pidä korjata uudella korjauksella. Saapa nähdä ottaako yksikään pyrkiö koppia aiheesta, vaikkapa seuraavia vaaleja ajatellen. Itse odotan seuraavista valinnoista ensimmäisiä todellisia Facebook-vaaleja. Ja silloin toivottavasti räsäset jäävät huutelemaan rannalle. Amen.

Paavolle patsas
Litmasen sijaan, mielestäni Paavo Väyrynen ansaitsisi patsaan - marttyyripatsaan. Ukko on omasta mielestään puhallettu paitsioon jo kahdesti mediapelin voimin. Itse pelimies on ollut syytön lopputuloksesta. Patsas voisi olla rattaiden päällä, ja sitä voisi siirtää tarpeen mukaan kuukausittain valittavan kohteen mukaan.
Ensimmäisen kuun ajan patsas töröttäisi Stuart Baxterin takapihalla. Hänetkin on media hylännyt ja pilannut. Ura on sutussa, ja lehdissä vain epäedullisia kuvia. Ja suomalaiset eivät ymmärrä jalkapallosta mitään. Räyh, räyh.





Mediapelin mediat
Kyllä mediapelin toinenkin osapuoli osaa ryssiä. Siitä hyvänä mallina on mtv3.fi, ja miten se on Vesa Keskisen talutushihnassa. En keksi median näkökulmasta yhtään syytä uutisoida kauppiaan Ghanan matkaa. Ymmärtäisin asian, jos Keskis-uutisointiin liittyisi MTV3:n ohjelman puffaus, mutta kun Keskisen putiikin tosi-TV -ohjelmakin on tulossa kilpailevalle kanavalle, eli Neloselle. Tuohon Ghana-operaatioon liittyy paljo muitakin näkökulmia, mutta jätän ne nyt tässä ilmi tuomatta. Mitään viihdearvoa en tapauksessa kuitenkaan näe, ja olisi eri asia jos mtv3.fi olisi Seiskan nettiveli. Kännykän soittoääniä kauppaavia puljuja lukuun ottamatta, muut hakevat uskottavia mediaympäristöjä, ja sellainen ei ainakaan mtv3.fi ole. Boikottiin koko sivusto.









Toinen kummallinen tapaus on kalja-ankkuri ja Yle. Menneinä vuosina Yle pystyi kontrolloimaan asioita esimerkiksi niin, että Ylen ohjelmissa olevat henkilöt eivät saaneet esiintyä millään kanavalla esitettävissä mainoksissa. Se oli joskus ennen Berliinin muurin murtumista. Mutta että 2010-luvulla sama instanssi luulee voivansa kontrolloida koko maailman medioita! Youtubessa pyörii oikein hyvällä menestyksellä kalja-ankkuri -video, vaikka Yle antoi mahtikäskyn poistaa pätkä tekijäoikeuksiin vedoten. Kyllä on Jugneria ikävä. Hän olisi varmaankin nähnyt pienen kummallisuuden siinä, että ukkoa erotetaan alkoholin vuoksi, vaikka pisaraakaan ei ole vuotanut kyselyaukosta sisälle. Tip, tip.

Ei kommentteja: